Een beleggingspand kopen of verkopen?

Wij adviseren u graag bij het aankopen en verkopen van beleggingspand(en), eventueel in de stille verkoop.

Investeren in vastgoed

Er bestaan veel verschillende soorten beleggingspanden en iedere belegger heeft een andere voorkeur. Voorbeelden hiervan zijn: studentenpanden of woningen, verdeeld in meerdere studio's of appartementen en kantoor-/winkelruimtes gecombineerd met een (boven)woning.

Bovenstaande woningen kunnen verkocht worden via Pooters Makelaardij. Tevens kunt u bij ons ook terecht voor het aankopen van dit soort woningen. Hierbij kunnen wij u in samenwerking met onze verhuurafdeling, Pro Housing, adviseren en begeleiden in het(weder)verhuur en/of beheer van het pand. Daarbij kan gekeken worden naar de mogelijke groeipotentie van het pand en/of huurprijs waardoor het bruto rendement in kaart kan worden gebracht. Na het achterhalen van alle lasten kan ook het netto rendement vastgesteld worden.

Kantoor-, horeca- en andere bedrijfsruimtes verwijzen wij door naar bedrijfsmakelaars waar wij een collegiale samenwerking mee hebben.

Belangrijke zaken bij de aankoop van een beleggingspand:

Koopprijs:

Een beleggingspand wordt veelal te koop aangeboden in verhuurde staat. In dit geval is/zijn er huurovereenkomst(en) opgesteld. Het is belangrijk om rekening te houden met deze huurovereenkomst en inzage te hebben in bepaalde voorwaarden zoals looptijd, huurverhogingen en eventuele extra kosten die doorberekend kunnen worden. Met inzicht in deze gegevens kan een goede berekening gemaakt worden van de bruto en netto inkomsten.

De waarde van een beleggingspand is niet alleen van belang voor de aankoopprijs, maar ook voor de financiering. Wat de waarde is, kan op verschillende manieren worden uitgedrukt. Zo is er een onderscheid tussen verhuurde staat of niet- verhuurde staat. Daarnaast zijn de begrippen marktwaarde, markthuur, beleggingswaarde, reële waarde, onderhandse verkoopwaarde en executiewaarde van belang. Waar banken van uit gaan, is verschillend.

Locatie:

Het draait vaak om locatie, locatie en locatie. De locatie is belangrijk om een goede inschatting te krijgen in de courantheid van de verhuur. Bij een kantoorpand is bereikbaarheid en zichtlocatie een belangrijke factor, bij winkelruimtes waar zich de massa bevindt dus vaker in het centrum van een dorp of stad en bij studentenpanden is de afstand van school, supermarkt en centrum belangrijk. Een lager rendement op een beter locatie kan op langere termijn vaak interessanter zijn vanwege minder leegstand en prijsstijgingen van het beleggingsobject.

Pand:

Uiteraard is het soort pand en de onderhoudsstaat belangrijk om inzicht te krijgen in de werkzaamheden en jaarlijks onderhoud dat gerealiseerd moet worden. Achterstallig onderhoud en/of slecht jaarlijks onderhoud kan namelijk op lange termijn onvoorziene kosten opleveren.

Voor het dagelijks onderhoud wordt vaak een beheerder aangesteld. Dit kan verschillen in technisch beheer en ook administratief beheer. Bekijk de mogelijkheden voor het verhuren via Pro Housing of voor het volledige uit handen geven van het beheer (ontzorgpakket) op www.pro-housing.nl 

Neem contact met ons op voor meer informatie over het aankopen of verkopen van uw beleggingspand.

Maak nu een afspraak met Pooters Makelaardij

We plaatsen cookies op je computer om jouw instellingen te bewaren en om te begrijpen hoe mensen onze website gebruiken. Door gebruikt te maken van onze website ga je hiermee akkoord.

Meer informatie